Budapesti Különleges Mentők AlapítványGyermekmotoros oktatás

gyermekmotor

1-Budapesti Különleges Mentők Alapítvány gyermek motoros oktatás

2- Budapesti Különleges Mentők Alapítvány kezdő és „újrakezdő” motoros oktatás

2002-ben a Belfini kft ( Malaguti motorok magyarországi importőre) megkezdte a gyermekek motoros oktatását, melynek célja teljesen más, mint az erre eddig „szakosodott” egyesületek, cégek céljai (későbbiekben erre bővebben kitérek). 2003-ban a rendőrség motorosai és oktatói csatlakoztak az oktatáshoz, majd 2006 -ban az alapítvány égisze alá került az „iskola”. A Belfini kft mind fő támogató továbbra is minden eszközbeli támogatást megad az iskola részére.

1-

Miben más ez a képzés?:

Gyermek motoros oktatás.

Ezen oktatás nem utánpótlás nevelés! Épp ezért 20 éves tapasztalattal rendelkező motoros rendőrök oktatnak. Oktatási szisztémánk kifejezetten gyermek orientált. A helyes közlekedés szabályainak betartására és a biztos motorkezelésre irányul. Az utóbbi években sajnálatos módon rengeteg hír jelenik meg újabb és újabb végzetes kimenetelű motoros balesetről, melyeknek szenvedő alanyai a fiatal korosztályból kerülnek ki. Ezek nagy része elkerülhető lenne. Külföldön (pl. Olaszország) ahol lényegesen többen és többet motoroznak, töredéke a balesetek aránya a „mieinkhez” képest. Vajon miért? Nem véletlen, hogy kint (nyugat Európa) a fiatalok neveléséhez államilag hozzá járulnak. Valamivel hamarabb felismerték ennek szükségességét és jöttek rá arra a rég tudott tényre, hogy a legolcsóbb mentés a megelőzés. Alapítványunk ezt a célt tűzte ki maga elé. Szerencsére egyre több szülő látja ennek fontosságát és gondol bele, hogy gyermeke így is úgyis ki fogja próbálni a kétkerekű közlekedést. Az meg nem mindegy hogy egy gyermekkorától motorhoz szokott srác kap kölcsön a havertól egy erőgépet, és tud vele mit kezdeni. Nem újdonság hisz ebben nőtt fel, vagy egy olyan, aki akkor ül elsőnek (ráadásul szülők mindig tiltották) és egy dundi gáz után a beton oszlopon vagy egy autó hűtőrácsán landol, melynek végeredménye tolókocsi vagy halál.

Motorjaink melyekkel oktatunk direkt erre a célra (tanuló, sport, hobby) gyártott és a legszigorúbb EU szabályoknak megfelelő gyermek motorok. Felszereléshez hozzá tartozik a személyi védő felszerelés is bukósisak, térd, könyökvédő, mellkas és gerincvédő. Így már kis kortól hozzászoktatjuk a gyermekeket a megfelelő motoros ruházat viseléséhez.

Az elején kihangsúlyoztam hogy nem utánpótlás nevelés!! Ez több szempontból is lényeges. Az utánpótlás nevelés igen drága „szórakozás” és nem minden szülő engedheti meg magának. Nagyon fontos a legjobb versenytechnika, ugyanis a nélkül nem ütőképes a gyermek. Fontos az infrastruktúra, amely megint csak nagy áldozatokat követel a szülőktől. Mindezek a kiadások évi több millió forintra rúghatnak, ez még mindig semmit nem ér, ha nincs rengeteg szabadidő, na és a gyermeknek a tehetsége! Nem beszélve, arról hogy a versenypályán való közlekedés teljesen más, mint a napi életben a városi. Pár jövőben eredményes vagy nem (leginkább nem) versenyző nevelésével, és éves pár minimotoros verseny rendezésével a rendező maximum anyagi haszonra tesz szert, de ezzel nem tesz semmit a fiatalkori balesetek arányának csökkentésére.

Ezzel szemben az alapítvány motoros iskolája mindenki számára elérhető, nem csak a gazdag szülők engedhetik meg. Nem kell beruházni sem technikára, sem felszerelésre! A motor biztonságos kezelésére, megfelelő védőruha viselésére, és az írott és íratlan szabályok, betartására nevel. Visszajelzések arra utalnak, hogy érdemes folytatni a megkezdett utat egyre nagyobb igény van, rá a szülök és gyermekeik részéről. Sok visszajelzést kapunk hogy az iskolai jegyek és eredmények is jobbak azoknál a gyermekeknél, akik a motoros iskolánkba rendszeresen járnak. Hangsúlyt fektetünk a fizikai fejlődésre is ezért mondván, hogy „aki motorozni akar annak egészségesnek, és edzettnek kell lenni” a napi sportra, ha viccesen is de „rákényszerítjük” a gyerekeket, akik ezt az áldozatot szívesen meghozzák a szülők beszámolója alapján.

Jelenleg rendelkezünk 8db malaguti grizzly gyermekmotorral és 2db malaguti gyermek quaddal. Mindezekhez az összes személyi védőfelszereléssel.

A sajtó képviselőivel nagyon jó a kapcsolatunk, legyen az akár újság vagy televízió. Az alapítvány céljaival neves média személyiségek is azonosulnak, sőt van, aki aktívan, mint tag részt is vesz a tevékenységekben.

2-

További céljaink. Szeretnénk a 2008-as évben megvalósítani a 14 év feletti kezdő és „újra” kezdő képzést. Ennek lényege, hogy a városi dugók miatt egyre többen ülnek át alternatív közlekedési eszközre. Leginkább ez robogó, vagy motorkerékpár. Az „újrakezdő” azokat az embereket takarja, akik már motoroztak, csak éppen kihagytak 5-10 vagy még több évet, és így idősebben döntenek a motorozás felől. Nem elég hogy kihagytak sok évet de, még a közlekedési feltételek is sokat változtak ezen idő alatt nem beszélve a technikáról.. Sajnálatos módon ezzel egyre több potenciális „áldozat” kerül az utakra. Mindez megelőzhető lenne megfelelő előképzéssel. Ezt a képzést szeretnénk elindítani, mindehhez az oktatók (motoros rendőrök), szerviz és kiszolgáló állomány, mentésben jártas egészségügyi szakemberek, orvos, mentőápoló, elsősegélynyújtók, rendelkezésre állnak. Képzésünk több részből áll.

1: a közlekedési szabályok fokozott betartása.

2: motorkerékpár helyes kezelése

3: közúti közlekedésben előforduló, várt és nem várt vészhelyzet felismerése, kezelése.

Ez a szisztéma és oktatási módszer bevált, és sikereket könyvelhetünk el az eddigi tapasztalataink, és a szülői visszajelzések alapján.

Jelenleg anyagi lehetőségeink egy darab motorkerékpár vásárlását teszik lehetővé, és a meglévő készlet karbantartását, szervizelését. Ez viszont kevés a program színvonalas megvalósításához, és a jelentkezők számához képest.

A képzést szándékosan nem versenypályán „steril” körülmények közt tartjuk, szerintünk, és oktatóink szerint az a versenyző nevelés helyszíne. semmi köze a közúti közlekedéshez.

Továbbá az ORFK-OBB meghívásaira, önkormányzatok felkéréseire kitelepülünk és minden jelentkezőt DIJMENTES oktatásban, részesítünk.

reményeink szerint a nehéz gazdasági helyzet és a nem túl kedvező adótörvény módosulások ellenére is tudjuk folytatni jövőre is az immár 8 éve elkezdett tevékenységünk.

ezért bármilyen segítséget szívesen veszünk.

Segítséget hogy segíthessünk!

Tisztelettel

Fekete Zoltán

Alapító

Toth Péter

Kuratorium elnöke

Elérhetőség: www.budapestikulonlegesmentok.hu

info@budapestikulonlegesmentok.hu

Sági Tibor (motoros oktató)

Tel: 06 70 453 2523